Mammamodet 1950-2017

Ett ökat välstånd efter andra världskriget ledde till ökad konsumtion och produktion, en slags ”slit-och-släng-mentalitet” bredde ut sig. Allt fler kvinnor började arbeta, men kärnfamiljen var fortfarande eftersträvansvärd. I slutet av 50-talet fick TV-n sitt stora genombrott vilket påverkade allt runtomkring: inredning, mathållning, mode osv. Hollywoodstjärnor som Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor och Anita Ekberg var förebilder för dammodet. Det var trendigt att framhäva kurvor, byst och midja och getingmidjan blev känd över hela världen.

Syntetiska material som nylon och polyester gjorde entré, och storblommigt ihop med klara pastellfärger var hett. Och så kom gravidbyxan! Till denna skulle den blivande mamman bära en vid topp så att magen kunde få plats. Skådespelerskan Elizabeth Taylor blev synonym med pennkjolen och klädde sig med elegans och flärd under hela sin graviditet. En sann stilikon. Därefter var det de A-formade topparnas och klänningarnas storhetstid, så även i mammamodet. Den tjusiga och stilsäkra Jackie Kennedy inspirerade gravida (och icke-gravida) kvinnor världen över då även hon behöll sin svala, sofistikerade stil genom sin egen graviditet.

Så kom 70-talet och med den bohem-looken, som även reflekterades i mammamodet genom mönstrade och vida klänningar, accessoarer av läder (gärna med fransar) och mocka-stövlar med nedhasat skaft. Den vackra skådespelerskan Jane Birkin var tidens modelejon.

In i 80-talets bylsiga mode som satte tonen för alla kvinnor, för gravida i synnerhet. Den mytomspunna prinsessan Diana väckte stor uppmärksamhet, inte minst medialt, som ny stilikon för gravida kvinnor. Hennes signum blev en slags överdimensionerad klänning som helt saknade former, och som gärna pryddes med en vit, oskyldig volangkrage eller ett vitt knytband i halsen.

Så kom 90-talet och bilden som slog ned som en bomb: en avklädd, höggravid Demi Moore på omslaget av modemagasinet Vanity Fair! Jeans blev en naturlig del av mammamodet fast de inte såg ut som dagens gravidjeans, utan helt enkelt som ett par för stora jeans som hölls uppe med hjälp av ett bälte eller en scarf. Det dröjde ända fram till millennieskiftet innan mammamodet blev mer likt det vanliga modet. Den ledande stilen stod supermodellen Kate Moss för.

mts_point_pro