Att inreda ett barnrum

Undvik följande:

  • icke väggfasta bokhyllor/skåp
  • att köpa allt nytt
  • att inreda med långa gardiner
  • att tapetsera alla väggar
  • att inreda för plottrigt

Det lilla barnet bryr sig egentligen bara om trygghet, och att förknippa sängen med något behagligt och skönt är viktigt för det något större barnet. Då är det viktigt att hen är mätt och belåten, och inte minst trött, när det är läggdags. Lägg gärna lite extra kärlek på just sovplatsen, med hjälp av sköna, svala bomullslakan, en mjuk och gosig filt, ett par gosedjur, mysbelysning och kanske någonting som doftar mamma och/eller pappa.

När ett litet barn befinner sig i sin ytliga sömn reagerar det på rörelser och ljud. I ett stort rum med mycket ljus och rymd är det fint att måla taket (dock inte vitt). En bit tyg på väggen där spjäl/barnsängen ska stå är praktiskt och snyggt (glöm inte att fålla den om den ska kunna tvättas).

Inredning behöver inte vara dyr, man kommer långt med färgglada tyger, miljövänlig färg och fantasi. Tyg skapar en hemtrevlig känsla och är man den händiga typen och kan sy är det smart att samla på sig olika stuvbitar som man sätter ihop till kuddfodral, en sänghimmel eller varför inte ett lapptäcke.

Något som nästan alla barn (och vuxna) gillar är att ha en egen myshörna. Den fixar man lätt med hjälp av en madrass (såpass lång att man kan ha en del som ryggstöd), ett par stora, sittvänliga kuddar i härliga färger och en korg/låda med böcker och leksaker. Hängande dekorationer i form av hemmagjorda mobiler skapar rymd.

Svårare än så behöver man inte göra det. Har det lilla barnet äldre syskon är det smart att anpassa myshörnan lite efter deras önskemål och behov, då de med större sannolikhet vill spendera tid där ihop med sitt småsyskon.

mts_point_pro