Köpa mammakläder eller inte?

Mammakläder, är det verkligen något som du behöver köpa under graviditeten? Svaret är både ja och nej på den frågan. Naturligtvis är det ett eget val huruvida man väljer att använda mammakläder eller inte. För de allra flesta brukar magen börja att spänna och puta redan i vecka 10, men vissa går längre än så innan de första mammabyxorna handlas in.

Det finns flera orsaker till varför vi tycker att mammakläder är bra och nödvändiga. För det första är det viktigt att du kan känna dig bekväm under graviditeten. Sanningen är att du troligtvis kommer att känna dig väldigt klumpig och stor redan som det är och då finns det få saker som är lika frustrerande som ett par åtstramande byxor. Det är dock inte helt ovanligt att man vill gömma graviditeten tills man har kommit i ”den säkra perioden” då risken för missfall är mindre. Man kan även vilja dölja sin graviditet för t.ex. sina arbetskollegor eller chef och utifrån detta väljer många att fortsätta använda sina vanliga kläder ett tag till.

Är mammakläder dyra?

Mammakläder är egentligen inte dyrare än andra typer av plagg, men allt handlar om vad det är för kläder som du vill köpa och vilket märke som tilltalar dig mest. Väljer du lite dyrare och lyxigare alternativ kommer du naturligtvis också att få betala ett högre pris. Vi rekommenderar att man inte lägger alldeles för mycket pengar på just mammakläder. Du kommer inte att använda plaggen föralltid och de blir sedan liggandes i din garderob till nästa graviditet eller tills när du orkar gå till återvinningen. Av denna anledning tycker vi att det är bättre att du lägger de större pengarna på något annat som du kommer att ha större användning för. Varför inte köpa dig en högkvalitativ vagn från Stokke som håller i många år? Vagnen kommer du att behöva använda dig av mer och längre än dyra mammakläder. Vill du vara extra snäll mot miljön? Handla mammakläder second hand!

Ett alternativ till mammakläder

Man behöver naturligtvis inte köpa mammakläder om man inte vill. För många fungerar det minst lika bra att använda sig av vanliga lösa byxor eller t.ex. leggings med tunikor, blusar och andra större klädesplagg upptill. Är det sommar kan du dessutom lyckas riktigt bra med de flesta långklänningar. Det är inte helt ovanligt att man börjar titta på amningskläder och använda detta istället för specifika gravidkläder. En amningsblus kommer du t.ex. att kunna använda under graviditeten på samma sätt som du kommer att ha användning för den efteråt när bebis har kommit. Genom att köpa kläder som är multifunktionella sparar du dessutom in pengar och kan fortfarande känna dig snygg och fin med din stora mage.

mts_point_pro