Planera inför graviditet och bebis

Att bli med barn är något magiskt som för alltid kommer att förändra ditt liv. Du kommer från den stund att graviditeten är ett faktum få nya prioriteringar i din vardag och även i din livsstil. Om det är något du kommer tacka dig själv för när förlossningen väntar och bebisen snart är i din famn, är det dina förberedelser inför vad som komma ska.

Glöm egen tid

Det är faktiskt inget påhitt att du som mamma blir av med din egentid, även om mammors behov av egentid är vida debatterat i tidningar och på sociala medier. När du inte har barn tar du din frihet för givet, det vill säga att du utan hinder kan boka in aktiviteter, frisören eller vad som helst utan att tänka på någon annan. När du har ditt lilla nyfödda knyte i famnen kommer de spontana infallen eller bokade behandlingarna bli allt färre. Med det sagt är det ingenting du kommer sakna för du har ju ett litet mirakel i famnen. Men det är värt att tänka på inför graviditeten och under barnets tid i magen.

Annars ganska ”tråkiga” besök som tandläkaren kommer bli svåra att hinna med mellan bebisbestyren så se till att bocka av årets måsten redan innan bebisen kommer. Boka smidigt tid online på distriktstandvarden.se för att checka av dina tänder när du fortfarande har en relativt flexibel vardag. Tipset är även att gå till frissan strax innan förlossningen eftersom veckorna efteråt kommer bestå av mycket hemmamys och ingen direkt tid till hår eller smink.

Förbered din garderob

I början av graviditeten är det en fördel att gå igenom din garderob för att se vilka plagg som kommer att fungera senare när magen blivit större. Se till att införskaffa rätt mammakläder till graviditetens senare månader i god tid för att slippa vakna upp en morgon med en mage som inte tillåter några byxor att knäppas.

Tipset är även att planera inför tiden efter förlossningen. Den som är höggravid under sensommaren glömmer lätt att det snabbt blir höst när bebisen väl är hemma. Se därför till att ha dina säsongsplagg tvättade och färdiga att använda när du är på hemmaplan. Du behöver all energi till att mysa och ta hand om bebisen istället för att leta fram rätt kläder till dig själv.

Lista på presenter

Det kan kännas lite oartigt att planera vilka presenter du vill att andra ska köpa i samband med bebisens ankomst. Men faktum är att många i din omgivning kommer att uppskatta din planering. Att köpa små bebisplagg som snabbt är urvuxna är knappast en hållbar idé, men det blir ofta just kläder som köps till den nyfödda bebisen. Det är mycket mer praktiskt för alla om du ser över vad som behövs till bebisen. Du kanske inte har hunnit införskaffa en vagn? Det kanske då är bättre att du ”önskar” ett bidrag från dina nära vänner och familj istället för att varje enskild person köper ett bebisplagg som snabbt är för litet.

mts_point_pro