Bra att tänka på

Som tidigare påpekat – val, smak, välmående och beslut är helt och hållet individuellt under graviditeten, då ingen är den andra lik. Något som ändå kan vara bra att ha med sig är att inte spendera en hel förmögenhet på kläder som endast ska användas under ett fåtal månader. Om man ändå vill lägga lite pengar på att se snygg och fräsch ut skulle vi råda att satsa på ett par snygga stövlar/boots, ett eller två par coola sneakers, en riktigt härlig och lyxig handväska, ett par glamorösa sjalar/scarfs samt nya, lagom blingiga örhängen och armband (var försiktig med att köpa ringar då man ofta svullnar mycket under graviditeten).

Ett enkelt sätt att piffa upp en löst sittande och (ibland) formlös outfit är att kombinera den med en figursydd kavaj i ett skönt, stretchigt material. Det gör att såväl midja som axlar framhävs, det ger också form och silhuett åt en i övrigt ganska formlös ensemble. För extra piff och glam kan man med fördel knyta en scarf runt halsen och kombinera den med ett maffigt, långt halsband och stora örhängen.

Ett par gravid-plagg som är bra att ha:

  • Trosor modell större
  • Mamma-byxor
  • Gravid-bh/linnen
  • Mamma-leggings
  • Gravid-jeans
  • Löst sittande klänningar/tunikor

Det som skiljer mammabyxor och mammajeans från de jeans man i vanliga fall köper, är att de är försedda med en bred, stretchig linning upptill. Linningen går att dra upp över hela magen eller vika ner om man föredrar att ha byxlinningen under magen. Det är en fråga om tycke och smak, men valet finns i alla fall. En gravid-bh saknar oftast sömmar, byglar och annat som kan skava och kännas obekvämt mot huden som generellt sett blir lite känsligare när man väntar barn. Löst sittande klänningar och tunikor kan med fördel vara A-linjeformade.

En god idé är att tänka kvalitet framför kvantitet när det gäller köp av gravidkläder. Numera finns det företag som tar emot och säljer/skänker kläder när man är färdig med dem, och då mammakläder oftast används under en kortare period, blir de sällan slitna. Särskilt inte om man redan från början tänker på att välja bra miljöval. Titta efter märkningen OEOKO-TEX® 100; ett certifikat som visar att plagget är testat för farliga kemikalier.

Även ekologisk bomull, lin och återvunnet material är bra val. Köp sköna, mjuka och flexibla material som anpassar sig efter en växande mage och övriga förändringar som kan ske med kroppen under en graviditet. Det viktigaste är att materialet andas och går att tvätta upprepade gånger i maskin utan att tappa form och lyster.

mts_point_pro