Förberedelser

Att förbereda sig inför både graviditet och förlossning är kanske inte så lätt alla gånger, särskilt inte om det är första barnet man väntar. Det råd vi vill ge är att försöka lyssna inåt; försök följa dina innersta känslor, önskemål och impulser, de brukar vara de rätta. Lättare sagt än gjort då många runtomkring oftast har mängder av goda råd och egna erfarenheter. Dock finns det nästan alltid en person som känns extra lyhörd för dina specifika behov. Ta fasta på detta och följ dennes råd.

Planera inför graviditet

Det går inte att förutse hur tiden under och efter graviditeten kommer att bli, men vi utgår ifrån att allt går som det ska, att det har skett en befruktning och att ca: 12 veckor har passerat. Nära och kära har fått veta. Nu är det läge att börja planera för inköp av lite mammakläder, lite sköna hudvårdsprodukter och kanske ett fotmassage på spa. Glöm inte bekväma skor! En bra och rolig pryl att köpa är en dagbok, glöm inte heller att investera i några fina ramar för kommande foton.

Planera inför hemkomst

Det finns inga hinder för att handla saker till sitt blivande barn precis när man fått veta att man är gravid, men det kan vara en god idé att låta tankar och känslor mogna lite och ge sig själv lite tid. Många bebis/barnprodukter är dyra, som exempelvis barnvagn, bilbarnstol, spjälsäng m.m. Ett annat råd är att inte köpa alltför mycket väldigt tidigt, eftersom det är först ett tag efter det man har kommit hem som man märker vad man behöver. Fönster- och nätshopping är däremot helt okej! Det finns dock en del saker man bör investera i innan barnet kommer:

  • Babyskydd/bilbarnstol – För en säker hemfärd från sjukhuset samt för besök hos nära och kära.
  • Kläder – Bodies, sparkdräkter, tossor, mjukisbyxor, mössor och strumpor är en bra början, komplettera sedan med en overall och en mjuk, gosig filt eller två. Tvätta gärna kläderna före användning då de i vissa fall kan innehålla kemikalier. De blir också mjukare och skönare att ha på sig om de är tvättade först.
  • Möbler – Skötbord som finns i olika varianter, bland annat vägghängda som bäst placeras med närhet till rinnande vatten, spjälsäng med skön madrass och mjuka sängkläder i ren bomull (tvättas gärna innan användning, finns allergivänliga).
  • Praktiska saker – Blöjor som räcker för den första veckan (kan vara skönt att slippa ge sig ut de allra första dagarna) våt/tvättservetter, baby-talk/puder, baby-olja, salva för böjveckseksem (vanligt hos de flesta småbarn), febertermometer och små frottéhanddukar som gärna tvättas före användning.
mts_point_pro