Bara för att man är gravid ska man absolut inte sluta röra på sig. Förvisso ska man undvika tunga lyft och även regelbundna lyft i vardagen, men träning och motion under graviditeten kan man fortsätta med så länge man känner sig bekväm med det. Någon form av motion är alltid bra även om man kanske inte fortsätter löpträna för fulla muggar ända in i förlossningsveckan.
Om man är en van träningsmänniska går det bra att fortsätta passen, bara man hela tiden lyssnar på sin kropp. Samtidigt är det en fördel om övningarna är skonsamma och tränar både styrka, kondition och rörlighet. Tänk på att det är normalt att gå upp i vikt under ett havandeskap – det gäller bara att göra det på sundast möjliga sätt. På så vis kan du ha dina favoritplagg som Day Birger et Mikkelsen eller något annat plagg som du älskar, utan att behöva köpa gravidkläder med en gång.
Fördelar med träning under gravidmånaderna
När man tränar ökar blodcirkulationen och därmed minskar också svullnader, något som är vanligt när man väntar barn. Tunga ben är förmodligen något som många känner igen och det är inte bara där som vattenansamlingarna sätter sig. Träningen ger även bättre nattsömn, sätter igång tröga magar och minskar både illamående och trötthet.
Tips på träningsformer
Du bör inte springa ett marathonlopp med en baby i magen men simning, promenader och lättare styrketräning är perfekta alternativ till dina annars så hektiska pass. Många tycker även om att träna yoga då denna träningsform också hjälper att få igång den bästa andningen.
Även nybörjare bör använda dessa träningsformer i vardagen för att bli en sundare blivande mamma. Tänk på att inte överanstränga dig, det är lätt hänt att man gör det i vanliga fall. Är man gravid ska man emellertid avstå från lite ”tyngre” pass de dagar då tröttheten gör sig påmind. Om du i allmänhet är en person som älskar att röra på dig, kan det kännas lite frustrerande att inte kunna hålla igång lika mycket som du brukar, men tänk då att det endast rör sig om en kort period av ditt liv.
Att undvika
När du har fått reda på att du är gravid kan det vara bra att också veta vad och vilka rörelser man ska låta bli. Hopp är någonting man bör undvika och speciellt sådana där man landar på ena foten. Andra stötar och ojämn belastning ska man heller inte hålla på med, eftersom man kan få ångra det längre fram under graviditeten. Ett tips är att ersätta hoppen med tåhävningar istället, även om du kanske rynkar på pannan när du läser det.
Den första perioden kan du träna på som vanligt utan att hoppa och göra alltför tunga lyft. Efter några veckor måste du dock gravidanpassa träningen.