Individuella val och allmänna råd

Mammakläder, gravidkläder, tjockis-kläder, kläder för gravidmage… Kärt barn har många namn. Men är det ett kärt ämne och ett angenämt ”besvär”? Där skiljer sig nog meningarna en hel del, då vissa gravida kvinnor bara längtar efter att få bära särskilda kläder och visa upp sin mage för alla som vill se. Andra tycker att mammakläder är slöseri med både pengar och stil.

När ska man börja?

Är man mycket hemma under sin graviditet är frågan kanske inte lika aktuell, men även i hemmets lugna vrå vill många känna sig fräscha och fina. Att alltid gå omkring i löst sittande sweatpants och en oversized top är kanske inte så kul, men det är kanske mer accepterat än om man skulle dyka upp på kontoret klädd på det sättet. Har man ett arbete som kräver lite stil och finess finns det faktiskt en hel del att välja på när det gäller såväl traditionella mammakläder som vanliga kläder; leggings, gravidbyxor, a-linjeformade tunikor och klänningar, löst sittande tröjor och koftor, snygga och bekväma sneakers, ponchos, härliga sjalar… Kort och gott – mängder med alternativ!

Återigen – helt individuellt då det oftast handlar om hur långt gången man är. Många väljer att vänta med att berätta om graviditeten tills man har gått in i vecka 12-13, då det finns en allmän uppfattning om att det är det rätta. Har man ännu inte berättat för något, och det ännu inte syns på kroppen, blir det kanske klurigt att motivera varför man köper och klär sig i mammakläder. Så generellt är det så att mammakläderna kommer fram efter det att man berättat för åtminstone den närmaste kretsen och för chefen. Den sistnämnda är ju en av dem som bör få veta så tidigt som möjligt, sedan får kollegor, eventuella kunder, bekanta och avlägsna släktingar upptäcka det eller höra om det efterhand. Sånt där brukar ju lösa sig av sig självt.

Hitta rätt produkter

När man väl har kommit så långt att man har berättat för en utvald skara och att det börjar synas och kännas, är det dags att införskaffa såväl kläder som skor och annat praktiskt. Det är inte alltid helt lätt att hitta bra och sköna underkläder, särskilt inte gravid-bh:s. Man vill helst slippa sömmar, byglar, spetsdetaljer och annat som i vanliga fall kanske är det man föredrar, men som under graviditeten kan skava och kännas obekvämt. Det finns dock ett relativt bra utbud, både som fysiska butiker och som webbshops, där man säljer såväl underkläder som övriga produkter för gravida kvinnor.

Ett exempel är webbshopen som grundades av entreprenören Mia Seipel. Mia har vunnit ett antal priser och utmärkelser genom årens lopp, både som företagare och för produkter i kollektionen Boob. 2007 utsågs Mia till Årets Entreprenör av magasinet ”Veckans Affärer” och 2003 fanns hon med bland pristagarna av ”Top Ten Female Award”.

mts_point_pro