Bra hjälpmedel vid foglossning

Många gravida drabbas av foglossning och andra bäckensmärtor, framför allt under graviditetens andra halva. Smärtan gör att man har svårare att röra sig och ofta sover man också sämre. Som tur är finns det många hjälpmedel att ta till. En del av dem kan du få låna eller hyra via en sjukgymnast.

Foglossningsbälte

Det vanligaste hjälpmedlet är ett elastiskt bälte med kardborreknäppning du kan ha runt höfterna. Genom att spänna åt det lagom mycket när du är uppe och rör på dig ger du stöd åt höfterna. Ofta känner man sig nämligen lite instabil i höftpartiet under graviditeten. Bältet finns att köpa i butiker som säljer bebisartiklar. Det finns i flera olika färger, men de neutrala – såsom grå och svart – är vanligast. De kan vara lite dyra i inköp, men eftersom de håller länge fungerar det alldeles utmärkt att köpa en begagnad.

Har man gravare problem med foglossning hjälper det inte med ett bälte, även om det förstås kan vara en lindring. Som tur är finns det fler hjälpmedel att ta till.

Hjälpmedel att låna från sjukvården

När du ska duscha kan det vara jobbigt att stå. Ställ gärna in en plaststol eller pall i duschen som du kan sitta på medan du tvättar dig. Om du har badkar kan du låna en speciell bräda som läggs tvärs över badkaret och som fungerar som sittbänk.

Foglossningssmärtan gör ofta att det inte går att ligga och sova för länge på varje sida, samtidigt som det gör väldigt ont att vända sig i sängen. Ett glidlakan hjälper dig med det. Lakanet har ett glatt tyg i det område där du har kroppen, vilket gör underverk för din möjlighet att röra dig och vända sida när du sover.

Har du riktigt stora besvär kan du låna kryckor från sjukgymnasten. Då avlastas ditt bäckenområde när du behöver gå och du slipper känna dig låst i hemmet.

Smärtlindring vid foglossning

De flesta gravida vill undvika att ta värktabletter och smärtstillande så långt det är möjligt. Rådgör gärna med din barnmorska och läkare om du känner att du behöver medicinsk hjälp. Det finns också annan typ av hjälp att få. En del sjukgymnaster har specialiserat sig på gravida och kan erbjuda en mjuk massage eller akupunktur i ländryggen och bäckenområdet. Du kan också hyra en tens-apparat som med små elektriska impulser lindrar smärta.

Vattenträning för gravida är skönt när man har svårt att röra sig. Finns det inte en grupp för gravida där du bor kan du fråga om du får vara med i en grupp för äldre istället. Lagom med träning är bra för att hålla igång, men det är också skönt att bara känna sig lite viktlös och omgiven av varmt vatten en stund. Om du inte vill investera i en ny, dyr baddräkt för den här korta tiden kan du hitta en prisvärd med ellos rabattkod som du sedan kan spara till nästa graviditet om det blir aktuellt.

mts_point_pro