Graviditet – den känsliga huden

Du har köpt dig ett graviditetstest, du är gravid! Grattis! Nu väntar en mycket spännande tid av planering, längtan, kärlek och mycket mer. En graviditet kan dock även komma med baksidor, t.ex. hudproblem.

Det är mycket som händer under en graviditet. Som om det inte vore nog att ett liv håller på att skapas, så kommer man som kvinna även att få kämpa med diverse smärtor, illamående, förändrade hormoner, ökat känslighet och mycket mer. För många går graviditeten som en dans och man märker knappt av någon skillnad i välmåendet jämfört med innan graviditeten, men för många andra kan graviditeten kännas mycket svår, långdragen och jobbig.

Det talas ständigt om illamående, sömnsvårigheter eller helt enkelt stor trötthet, kissnödighet eller smärtor i bäckenbotten. Däremot finns det många andra graviditetskrämpor eller problem som man kan stöta på och en som man inte talar speciellt mycket om är känslighet i huden. När hormonerna börjar att öka i kroppen är det mycket som händer. Man kan t.ex få utslag, eksem eller känslig hud överlag. Med hjälp av diverse krämer och andra produkter kan man få bukt med många av problemen, men en sak som är viktig att tänka på är vilket tvättmedel som man använder till sina kläder.

Att göra medvetna val när det kommer till tvättmedel är något som alla människor behöver göra, men extra viktigt är det under graviditeten eller efter, då barnets kläder kommer att tumla runt i tvättmaskinen var och varannan dag. Tvättmedel med mycket starka lukter eller som kommer från okända tillverkare bör man undvika, även om priset kan kännas lockande. Välj istället miljövänliga tvättmedel som är oparfymerade. I vissa fall kan det även vara nödvändigt att använda tvättmedel som är specifikt framtagna för dem med känslig hud.

Tre vanliga hudproblem under graviditeten

  • Acne – Mycket vanligt hudproblem under första delen av graviditeten. Problemet behandlas genom att man är noga med rengöringen av huden och använder en bra och dermatologiskt testad hudkräm och toner.
  • Klåda på fotsulor och i handflator – Under graviditeten förändras mycket i kroppen. Kliande fotsulor och handflator kan uppstå på grund av galla som ansamlats i blodet. Lider man av atopisk dermatit så kan detta förvärras under graviditeten och drabba just dessa områden.
  • Värmeutslag – Värmeutslag uppstår för att man har blivit alldeles för varm, svettats och att t.ex. kläder då har skavt mot huden. Fukt i sin helhet kan vara orsaken till värmeutslag och under graviditeten är man extra känslig. Utslagen ger klåda som kan vara jobbig. Undvik parfymer, starka tvättmedel, krämer och varmt vatten.

Det är endast några få av dessa hudproblem som kan botas genom att man byter tvättmedel mot ett mildare och mer skonsamt, men detta betyder inte att man inte bör se över sitt tvättmedel ändå. Om huden redan är irriterad av en och en annan hudåkomma så kommer problemet naturligtvis inte att bli bättre av att starka kemikalier kommer i kontakt med den.

mts_point_pro